CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

klik klik dapat bonus taw

Iklan Jana Pendapatan

Thursday, June 14, 2012

Homemade Pavlova..



okeee..sory lame xupdate..blog ni xupdate pon xpe.. follower pon boleh kire lagi hihi.. padan muke sape suh xupdate selalu.. yela camno den nk update selalu lau masak pon xley duk asrama UPM ni aishhh..btw semenjak dua menjak ni ramai lak yang post pasal pavlova kat fb.. so kite pon nk post jugak lah.. hehe.. btw Pavlova ni rsenye macam mashmellow sedap uolzz.. tapi manis sket la.. ape susah.. kurangkanlah gula.. ye dok? tu la untungnye buat sendiri boleh ejas sukatan ikut citarasa heee.. btw yang kite wat ni manis la sket.. hehe actually kite wat Pavlova ni sebab nk suprisekn Abah kite.. yela Father's Day bpe ari je lagi an. tp time tu kite lak xde kat umah nk sambut.. so wat la sementara ada kat umah ni.. btw mula2 hidang cuak jugak sebab kata Abah kite " mmm manis melenting haha" opss kite da makan yang kite wat mini version memang manis tapi bila makan ngn topping buah2 tu xrse mnis sgt.. then Abah kite try la makan ngn topping sekali..mula2 beliau rasa meringue tu jer.. tu pasai mnis hehe after dah makan sekali ngan buah2 tu " eyh..dah okey dah rasanye ni.. xmanis dh bila makan ngn buah2 ni..sedap dah hehe" see kan udah ku bilang.. lawak jugak my Abah ni hihihi..  



resepi nya amat lah mudah : 

Bahan-bahan:
4 biji putih telur
1 cawan gula castor- next time letak 1/2 cawan sudah memadai
1 sudu kfc esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping:
1 cawan whipped cream
1/2 sudu besar gula halus- Bella xletak pon...
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara- caranya:
1. Pukul putih telur dengan perlahan.
2. Masukkan gula satu sudu demi satu sudu sambil putar dengan laju sehingga putih berkilat.
3. Masukkan esen vanilla dan gaul.
4. Masukkan tepung jagung dan cuka beserta gaul.
# make sure putar bahan2 sampai berkilat.. dan kembang betul2.. lau nk uji adunan cube terbalikkn mangkuk tu..lau adunan xjatuh so dah boleh letak atas dulang pembakar.. make sure alas dengan kertas minyak.. korang wat la jadi bntuk kek.. nk mudah lukis bulat kt atas kertas minyak tu pastu bentukkan adunan ikut lukisan tu.. tapi kite guna kayu alas kek yang biasa beli kat kedai tu jer.. alang2 ummi kite simpan lagi alas kayu tu so gune jela hehe.. lagi mudah..  

Panaskan oven pada suhu 130-150 darjah celcius depend on oven la.. cam oven kat umah kite jenis cepat panas so kite guna 130 degree je...
Masukkan adunan ke dalam oven.
Bakar selama 45-1 jam.. tengok2 la kot2 dh okey sebab kite bakar xsampai sejam dh masak dah hehe..
Setelah siap dibakar, buka pintu oven sedikit dan tunggu sehingga meringue betul-betul sejuk sebelum dihias dengan menggunakan whipped cream dan buah-buahan masam seperti strawberi, kiwi, blueberi, anggur dan lain2 lah.. kite buat petang, malam baru makan.. so letak dalam peti dulu.. makan time sejuk2 pergghh sedapppp! hehe




rupa meringue yang dah siap masak..alhamdulilah xpecah.. hehe.. kite wat xtebal sangat sebab nak kaci jadi besar biar semua dapat mkan hehe..


mini version.. adik2 xsabar nk rase.. so wat la mini version ni bg dorg rase dulu sebelum makan yang large pada malam nye.. hehee

setelah dipotong.. dalam gambar nmpk cam nipis sgt jer an? tpi idak la nipis mana pon..huhu


nyum2.. 


tadaa... dalam sekelip mata..licin... tinggal alas jer haha.. 



2 comments:

ogyep yummy mellow

salam kenal.. what a nice space u have here.. do visit my space ya..

Putry Bella

wasalam.. thanks you dear.. inSyaAllah i'll visit u back :)

Post a Comment